Alpakka

Bilder: Alpakkalia

LEIESPINNINGALPAKKA


Har du noen alpakkaer du ønsker å få foredlet fiberet av? Vi kan lage garn av den. Alpakkafiber kalles gjerne Gudenes fiber da det i den gamle Inkakulturen kun var forbeholdt de kongelige. Ullfiber fra alpakka er myk, luksuriøs og bærekraftig.

Hva slags garn vi tilbyr?


Du kan få garn med både 2, 3 og 4 tråder. For oss er det enklere å få spunnet forholdsvis tynt garn, enn veldig tykt garn. Når vi leiespinner, kommer vi dessverre ikke til å farge, men vi kan oppnå naturlige fargevariasjoner ved å blande forskjellige fiber. 


For å få 100% alpakkagarn, må fiberlengden være minst 75 mm. For alpakka fiber som er kortere, vil vi anbefale at dette blandes med min 30% saueull.

  Garnet leveres enten i hespeform eller på pappkjegler, priser finner du lengre ned. 


  Vi lager også kardeflak og forgarn.


  Svinn under prosessen


  Hvor stort svinnet blir under prosessen, vil variere ut ifra kvaliteten på ulla. Det er helt normalt at det blir svinn. Dette skyldes at vi renser ut rusk, støv og grove fiber fra ulla, I tillegg til at det forsvinner noe vekt under vask. Dette er fett og rusk.


  Svinnet ligger mellom 30-50%. Det vil si at dersom du leverer 3 kg ull til oss, får du tilbake ca 2,1 kg garn. Dersom du vil blande med 30% saueull, får du igjen like mye garn som ull du leverte. Vi tar betalt per kg ferdig produkt. Dette vil si at du betaler kun for produktene du får tilbake og ikke for det som forsvinner under produksjonsprosessen.  For at du skal få det beste resultatet


  Klipping av dyret

  Alpakka skal klippes hvert år. Dette bør gjøres i perioden sent april-tidlig juni, avhengig av lokale temperaturforhold. Dobbeltklipp må unngås i størst mulig grad. 


  Sortering

  Rusk og rask i fiberen er det ikke alltid så lett å bli kvitt 100%, men vi har maskiner som får renset ut mye rusk. Likevel er det slik at jo mindre rusk det i den leverte fiberen, desto jevnere blir garnet. Det blir også mindre svinn. Svært skitten eller urinbrent ull, for eksempel fra rundt baken, sorteres ut og kastes.

  Ull fra beina, under buken, kort ull (f.eks. fra rundt ansiktet) og eventuelt halsull sorteres også ut. Hvis det er mye ull som er filtet sammen bør dette også sorteres ut, det får vi ikke spunnet garn av. Hvis du klipper dyra så ofte som anbefalt vil filtet ull sjelden være noe problem.


  Oppbevaring / frakt

  Ull bør oppbevares tørt og luftig. Det vil si at papir- eller striesekker er egnet til å oppbevare fiberen. Plastsekker skal derimot unngås. Det er ikke noe problem å oppbevare fiberen i minusgrader. Det er viktig å merke sekkene som du sender inn godt. Skriv navnet ditt, telefonnummer og hvilken type fiber det er pakket. Du kan gjerne legge flere feller i samme sekk, de kan skilles ved hjelp av for eksempel avispapir. Ønsker du å blande fellene til garn, trenger du ikke å seperere de. Hvis sekkene ikke er godt nok merket, og det kreves et sorterings- eller ompakkingsarbeid av oss, kan det tilkomme en sorteringskostnad på fakturaen.

  Leveringstider


  Det vil ta ca 1 - 3 mnd fra du leverer ulla til oss og

  til vi har ferdig garn klart til deg. 

  Priser

  pr. 01.02.24


  Vi har valgt å ta betalt per kg ferdig produkt. Det vil si at du betaler kun for produktene du for tilbake og ikke for den ulla/vekta som forsvinner i løpet av produksjonsprosessen. Svinnet varierer veldig, men ligger vanligvis mellom 30% og 50%


  Fiber

  100% alpakka

  70% alpakka + 30% saueull

  Kardeflak/forgarn

  Minimumsvekt

  3 kg

  3 kg

  3 kg

  Pris eksl. mva

  1440,-

  1600,-

  720,-

  Pris inkl. mva

  1800,-

  2000,-

  900,-

  *** Vi bruker av eget lager med saueull

  Ekstra tillegg

  alle priser er inkl. mva.


  Oppstartgebyr


  Alle som leiespinner av oss, må betale et oppstartsgebyr på 700 kr pr. farge. Dette er for å finne de riktige innstillingene for spinning for din fiber, slik at du får et best mulig garn. I tillegg bruker vi også tid på å rense alle maskinene etter spinning av dine fibre.


  Farging av ull

  Vi kan blande alpakkafiber med enten naturkvit eller grå saueull. Dersom du ønsker en farger mer lik din alpakkafiber, kan vi farge ull for deg. Dette bruker vi ekstra tid og materiale på og må derfor ha 300 kr pr kg saueull vi må tilsette farge til.


  Ferdigstilling av garnet

  Vi leverer garnet tilbake til deg, enten på pappkjegler eller i hespeform.


  Pappkjegle:

  • 20 kr pr kjegle

  Det går +-2000m garn på hver kjegle.

  Dersom du vil ha garnet tilbake på pappkjegle,

  vil det ikke bli vasket før tilbakelevering.


  Hesper:

  • 100 g hesper = 140 kr ekstra pr kg
  • 50 g hesper = 225 kr ekstra pr kg
  • 25 g hesper = 350 kr ekstra pr kg

  Dersom du vil ha garnet tilbake i hespeform,

  vil det bli vasket før tilbakelevering.


  Magebånd

  Dersom du ønsker kan vi lage magebånd, som vi kan feste på garnet før du får det tilbake. (gjelder kun på garn i hespeform)

  Det koster 300 kr for oppsettet og 3 kr pr magebånd.


  Skitten ull

  Hvis vi må bruke ekstra tid på ulla, fordi den ikke blir ren tar vi ekstra betalt.

  Ved ekstra skitten fiber = 600 kr pr arbeidstime

  Våre vilkår


  Vi forbeholder oss retten til å si nei, dersom fiberen er for skitten.


  Kontakt oss her