Sauen er et av de vanligste husdyra og ble avlet fram for kjøtt og ull. Det var et av de første dyra som ble temt av menneske. Gjennom tidene har det utviklet seg en rekke ulike saueraser, tilpasset ulike leve- og bruksområde. I den moderne tid har man avlet frem flere raser, spesielt tilpasset ull-og kjøttproduksjon. Sauen er ikke bare viktig fordi den produserer ull og kjøtt, den er også viktig for naturen. Sauer som gresser i fjell og daler hjelper til med å holde landskapet åpent, avføringen gjødsler jorda og ulla lagrer karbon. Ull er dessuten 100% nedbrytbar.
Spælsauen er en av de eldste sauerasen vi har. Rasen er lettbeint, hardfør og nøysom, og går godt samlet i flokk. Den har kort hale og ulla på spælsauen er spesiell. Den har to lag: Et langhåret, glansfylt og bølgende lag med dekkull som beskytter mot vind og vær, og et underliggende lag (botnfeld) som holder sauen varm. Dette gir slitesterk ull, som fint kan brukes i plagg som ofte benyttes. Den er også god til å bruke i vevgarn.
Hvis du vil prøve å strikke av spæl sau, så har vi Hersjøen-garnet.
Gammelnorsk sau, også kalt villsau, er den rasen som ligner mest på de opprinnelige og aller første sauene som fantes i Norge for nærmere 5000 år siden. Den gammelnorske sauen skal være liten og lettbeint, med stor variasjon i både farger og tegninger. Fellen skal være tolags, dvs. bestå av tett fin bunnull og grov dekkull. Det er vanlig at GNS-ulla klippes en til to ganger i året.
Hvis du vil prøve å strikke av gammel norsk sau, så har vi Hyllingen-garnet.
Norsk kvit sau (NKS) er den vanligste sauerasen i Norge. Rasen har en typisk crossbredull, det vil si at de bare har bunnull, og mangler dekkhår. Alle ullhårene er like lange, og de er forholdsvis finfibret. NKS har kvit ull og lang hale. God crossbredull er populært for den kan fint brukes til blant annet strikkegarn, pledd og bunadsstoffer.
Hvis du vil prøve å strikke av norsk kvit sau, så har vi flere varianter å by på, deriblant Essand og Østrungen.
Den norske pelssauen ble dannet ved krysning av svensk gotlandssau med blå og grå norsk spælsau. Pelsen har en vakker glans og en karakteristisk krøll. Fargen kan være i hele det grå spekteret, fra ekstra lys til mørk grå.
Den norske pelssauen er fruktbar og har gode moregenskaper, i tillegg til fint marmorert kjøtt. Dette er dyr som ferdes lett i ulendt terreng.
Hvis du vil prøve å strikke av pelssau, så har vi Sørungen-garnet.
Grå trøndersau var opphaveleg avla for grå, såkalt lysekte og finfibra ull. Formålet med rasen er å avle fram en funksjonell sau som egner seg godt til produksjon av ullprodukt med naturleg farge og nyansar, skinn og pels til ulikt bruk. Rasen skal for øvrig være svart på buk, bein og hode, med stålgrå ull på ryggen og sidene. Dyra skal ha en hvit flekk, "dråpe", under hvert øye. Rasen har halvlang hale og ull av crossbred type.
Hvis du vil prøve å strikke av gråtrønder, så har vi Bringen-garnet.